Geschiedenis en historie

De oorsprong van het huidige Monaco begint in de 6e eeuw voor Christus, als er een nederzetting wordt gesticht. Volgens de overlevering heeft de heilige Hercules er een tempel gesticht. De Republiek Genua richtte in het jaar een fort op op de Rots van Monaco. Dit fort werd in 1297 ingenomen door de als Italiaanse monnik vermomde François Grimaldi. Sindsdien wordt Monaco bestuurd door het Huis Grimaldi. In de 14e eeuw veroverden de Grimaldi’s ook de steden Roquebrune-Cap-Martin en Menton. Deze werden aan het gebied Monaco toegevoegd. De bezetting duurde tot 1861 toen de steden aan Frankrijk werden overgedragen middels het Frans-Monegaskische Verdrag. Prins Karel III besloot dat Monaco meer inkomsten nodig had en daarom werd in 1863 in de wijk Monte Carlo het beroemde casino geopend alsmede het bekende Hotel de Paris. Vanaf 1868 is Monaco rechtstreeks per trein vanuit Frankrijk bereikbaar waardoor de stroom toeristen flink toenam. De overheersing van de Grimaldi’s was tot 1911 op basis van absolute heerschappij. Maar het jaar daarvoor ontstond een oproer dat bekend werd onder de naam Monegaskische Revolutie. De Grimaldi’s gaven hun alleenheerschappij op en er werd een grondwet aangenomen. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd in het Verdrag van Versailles vastgelegd dat Frankrijk beschermheerschap over Monaco kreeg. Sindsdien volgt Monaco het politieke, economische en militaire beleid van Frankrijk.

Monaco tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

Monaco verklaarde zich neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog maar dit kon niet voorkomen dat de Italiaanse dictator Mussolini die het gedachtengoed van Hitler steunde, Monaco bezette. Na de val van Mussolini werd Monaco bezet door de Duitsers die vanaf 1943 begonnen met de deportatie van de Joodse gemeenschap in Monaco. Vanaf 1949 werd Monaco geleid door de toen pas 26-jarige Prins Reinier III. Hij trouwde in 1956 met de Amerikaanse actrice Grace Kelly, waarmee het Monegaskische vorstendom ineens veel internationale bekendheid.

Monaco in de moderne tijd

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd er haast gemaakt met de modernisering van Monaco. Er werd land gewonnen waardoor het oppervlak vergrootte. Op die manier werd er ruimte gemaakt voor een volledig nieuwe wijk, Fontvieille. Er verrezen hoge flatgebouwen om meer woonruimte te creëren. Maar Monaco werd tegelijk een duur land om in te wonen. Veel van de oorspronkelijke bewoners konden de levensstandaard niet meer bijhouden. Monaco werd in 1993 volwaardig lid van de Verenigde Naties. In 2002 werd bij verdrag vastgelegd dat Monaco altijd een zelfstandige staat zou blijven, ook als er geen troonopvolger vanuit de Grimaldi dynastie zou zijn. De militaire verdediging van Monaco bleef een taak van Frankrijk waarmee de beschermheerschappij dus gehandhaafd bleef.

Monaco heeft een parlementaire monarchie, dat betekent dat er een democratie is met een koning aan het hoofd. De heersende vorst is koning Albert II van Monaco. Hij is van het geslacht Grimaldi dat sinds de 15e eeuw het gezag heeft over het vorstendom. Het land is pas sinds de 19e eeuw een onafhankelijk vorstendom.

Monaco is slechts 2 vierkante kilometer groot en grenst aan Frankrijk en de Middellandse Zee. Aan de zeezijde heeft zich een natuurlijke baai gevormd met een kiezelstrand. De officiële taal die in Monaco gesproken wordt, is Frans. Je kunt er gewoon betalen met de euro.