Homepage

Over Monaco

Monaco wordt ook wel het Vorstendom Monaco (Monegaskisch: Principatu de Mu̍negu; Frans: Principauté de Monaco) genoemd. Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee, dat verder aan de landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk. Monaco heeft een oppervlakte van 2,02 km² en is na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Het telt ruim 30.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld is.

Monaco wordt over het algemeen aangeduid als “dwergstaat” en dat klopt wel want met zijn 2,02 km2 is het het kleinste onafhankelijke land ter wereld op Vaticaanstad na. Wat aantal inwoners betreft staat Monaco wel op de eerste plaats. Dat zijn er ruim 30.000 waarmee Monaco het dichtst bevolkte zelfstandige land ter wereld is. Monaco ligt aan de Middellandse Zee en wordt geheel omsloten door Frankrijk. Monaco is geen lid van de EU maar de munteenheid is sinds 2002 wel de Euro. Monaco staat vooral bekend als belastingparadijs en geliefde badplaats voor de jetset. Daarnaast heeft het land een eigen voetbalclub, AS Monaco speelt mee in de Franse competitie. De jaarlijkse GP Formule 1 autorace op het stratencircuit van Monaco is wereldberoemd en trekt vele tienduizenden bezoekers. Van de inwoners van Monaco is slechts 17% Monegask. Bijna 30% heeft de Franse nationaliteit en van de overige ruim 50% is het merendeel Italiaan.

Sport is belangrijk in Monaco

Monaco staat vooral bekend om de Formule 1 race op het stratencircuit. Deze race vindt altijd in mei plaats en is één van de drie stratenraces van het Formule 1 seizoen. Daarnaast heeft tot 2002 de finale van de UEFA Supercup altijd in het voetbalstadion van Monaco plaatsgevonden. Het voetbalelftal is regelmatig succesvol, her veroverde de Franse landstitel en speelde de finale van de Europacup II en de Champions League. Er hebben ook Monegasken deelgenomen aan de Olympische Spelen, maar er werd nog nooit een medaille gewonnen.