Dat de huizenprijzen per land, regio of stad enorm kunnen verschillen, weten we inmiddels allemaal wel. Zo wordt er in Nederland ontzettend veel geklaagd over hoge huizenprijzen in Amsterdam. Vooral wanneer je de prijzen vergelijkt met huizen elders in het land, valt op hoe duur Amsterdam eigenlijk is. De prijzen vallen echter in het niet bij de prijzen die gehanteerd worden in de stad Monaco. Daar liggen de prijzen sowieso al vele malen hoger dan in Amsterdam, maar de appartementen die daar nu worden gebouwd, spannen helemaal de kroon. Op een nieuw aangelegd stuk land worden namelijk appartementen gebouwd die 100.000 euro per vierkante meter gaan kosten!

Monaco is sowieso al een ontzettend populaire plaats om te wonen onder rijke mensen. Het vorstendom dat aan de Middellandse Zee ligt, is officieel onafhankelijk en daarmee direct één van de kleinste landen ter wereld. Alleen Vaticaanstad is nog kleiner. In Monaco vind je eigenlijk alles wat je rijke hartje begeert en als je dat ook nog eens combineert met een voordelig belastingsysteem, is de keuze natuurlijk al snel gemaakt. Dat heeft echter wel tot gevolg dat de prijzen omhoog schieten en dat je dus dergelijke dure appartementen krijgt.

Belgisch baggerbedrijf

Het bijzondere is dat je dan wel op een stukje land komt wonen dat nog helemaal niet zo lang bestaat. Een Belgisch baggerbedrijf, Jan de Nul genaamd, ontdekte een gat in de markt en kreeg het vor elkaar om in Monaco een stukje land op zee te bouwen. Op dit land worden dus de bewuste appartementen gebouwd. Het gaat om meerdere appartementencomplexen. Volgens de laatste berekeningen zou het volledige project rond de 2 miljard euro gaan kosten. De totale oppervlakte van het nieuwe stuk land is ongeveer zes hectare. De ligging en de unieke indeling van de appartementen zorgen voor de gigantische prijs van 100.000 euro per vierkante meter.

Veel duurder dan Amsterdam!

Weet je nog dat er recent behoorlijk veel ophef ontstond vanwege de hoge huizenprijzen in Amsterdam? Zo kwam onder andere naar buiten dat je in Amsterdam een parkeerplek kunt kopen voor hetzelfde geld waar je in Friesland een vrijstaand huis mee aanschaft. En heel het land sprak schande van de 7.5 ton die je in Amsterdam moest betalen voor een appartement van zo’n 70 vierkante meter of de kelder van nog geen 30 vierkante meter die 2.75 ton moest kosten. In Monaco is het dus allemaal nog veel duurder. Wanneer we alles omrekenen, zou het kelderappartement op het nieuwe stukje land in Monaco nog net geen drie miljoen kosten. Tien keer zoveel dan in Amsterdam dus!