Monaco Yacht Show

De Monaco Yacht Show, die eind september werd gehouden, werd ook dit jaar weer opgeluisterd door de aanwezigheid van vele bijzondere en extravagante superjachten. De show werd gehouden in de haven van Monaco, Port Hercules, waar bezoekers zich konden vergapen aan zeer prestigieuze superjachten. Daarbij was Nederland goed vertegenwoordigd op het gebied van vakmanschap, want maar liefst vijf van de acht grootste jachten die op de show vertegenwoordigd waren, zijn gebouwd in ons land. Daaronder valt ook het allergrootste jacht dat bewonderd kon worden, dat met 110 meter ook meteen het grootste jacht is dat ooit in Nederland is gebouwd.

Wat is er te bewonderen op de Yacht Show?

De Jubilee, het grootste Nederlandse superjacht ooit

De Jubilee is maar liefst 110 meter lang en 16,4 meter breed en was daarmee niet alleen het grootste superjacht op de Monaco Yacht Show, maar het is ook het grootste jacht dat ooit in ons land werd gebouwd. Het schip, met een diepgang van 4,4 meter, biedt plek aan 39 bemanningsleden en 31 gasten, die ondergebracht kunnen worden in 16 hutten. Het is in 2017 gebouwd door scheepsbouwer Oceanco en werd ontworpen door Azure Naval Architects. Het interieurontwerp is van de hand van Sam Sorgiovanni Designs.

Het motorjacht heeft een 2 x 4,828hp MTU-motor waarmee het een topsnelheid van 18,5 knopen en een kruissnelheid van 14 knopen kan bereiken. En wie nog een zak geld heeft liggen heeft geluk, want dit gloednieuwe, prestigieuze en extravagante jacht staat te koop voor €275 miljoen, waarschijnlijk vanwege het overlijden van de emir van Qatar.

De Aquarius, nog meer Hollandse glorie

Ook de nummer twee in het lijstje van grootste superjachten op de Monaco Yacht Show is van Nederlandse makelij. Het gaat om het jacht Aquarius, dat ontworpen en gebouwd werd door Feadship De Voogt Naval Architects, eveneens in 2017. Volgens horen zeggen is het schip eigendom van Steve Wynn, een miljardair uit de casinowereld. Het motorjacht is 92 meter lang, 13,5 meter breed en heeft een diepgang van 4 meter. Het interieur werd ontworpen door Sinot Exclusive Yacht Design. Met een 2 x MTU 16V4000M63L 2240 kW@1800 rpm motor heeft het jacht een topsnelheid van 17 knopen en een kruissnelheid van 12 knopen. Het biedt ruimte aan 14 gasten en 31 bemanningsleden.

De Areti en de Legend

Op nummer drie staat het superjacht Areti. Dit 85 meter lange jacht werd in 2017 gebouwd door de Duitse scheepsbouwer Lürssen. Op nummer vier staat echter wederom een Nederlandse scheepsbouwer, namelijk IHC Verschure. Deze bouwde reeds in 1974 de Legend, een motorjacht van 77,4 meter lang. De motor is een 2 x 3,400HP Smit Bollnes L308HDK waarmee het schip een kruissnelheid van 11 knopen en een topsnelheid van 14 knopen heeft. De Legend is 13,5 meter breed en heeft een diepgang van 6,5 meter.

Aan boord van het exclusieve schip is plek voor 26 gasten, waarvoor maar liefst 13 hutten beschikbaar zijn. Daarnaast kunnen er 19 bemanningsleden mee. De Legend is van buiten ontworpen door Legend Beheer BV & Icon, en van binnen door Diana Yacht Design.

Australisch design

De rij superjachten van Hollandse makelij wordt op nummer vijf onderbroken door de Silver Fast, een superjacht dat gebouwd werd in Australië door scheepsbouwer Silveryachts. Het motorjacht werd gebouwd in 2015 en ontworpen door Espen Oeino International. Het interieurontwerp werd verzorgd door Vain Interiors. Er is plek voor 12 gasten en 16 bemanningsleden aan boord. De MTU-motor geeft een topsnelheid van maar liefst 27 knopen en een kruissnelheid van 22 knopen. Het jacht is 77 meter lang, heeft een breedte van 11 meter en een diepgang van 2,6 meter.

Nog een schip van Oceanco

Nummer zes in het lijstje van grootste jachten op de show brengt ons weer terug in eigen land. De Nederlandse scheepsbouwer Oceanco bouwde namelijk niet alleen het grootste jacht, de Jubilee, maar bouwde ook de Anastacia. Dit motorjacht is, naast twee andere superjachten, eigendom van de Russische oligarch Vladimir Potanin. Net als de Jubilee, was het ontwerp van de Anastacia in handen van Azure Naval Architects en werd het interieur ontworpen door Sam Sorgiovanni Designs.

Het schip is 75,5 meter lang, 13,49 meter breed en heeft een diepgang van 3,86 meter. De Anastacia werd gebouwd in 2008 en is uitgerust met een 2 x 3,648 Hp MTU 16V 4000 M90 motor. Hiermee kan een topsnelheid van 18 knopen worden behaald en een kruissnelheid van 15 knopen. Aan boord bieden 6 hutten plek aan 12 gasten en is er ruimte voor 16 bemanningsleden.

De New Secret van Amels

Ook op de zevende plek prijkt een superjacht dat in Nederland werd gebouwd. De 74 meter lange New Secret werd in 2017 ontworpen en gebouwd door scheepsbouwer Amels. Het jacht is 12,46 meter breed, heeft een topsnelheid van 16,5 knopen en een kruissnelheid van 15 knopen. Naast 19 bemanningsleden is er ruimte voor 12 gasten en zijn er 6 hutten aanwezig. Met de New Secret en de vier eerdergenoemde superjachten van Nederlandse makelij kunnen we stellen dat ons land zich op de show van zijn beste kant heeft laten zien, met maar liefst vijf superjachten die het vakmanschap van de Hollandse scheepsbouwers tonen.

Italiaanse design

Het lijstje met de acht grootste superjachten op de Monaco Yacht Show wordt afgesloten met Italiaans design. De Cloud 9, een superjacht van 74 meter lang, werd in 2017 ontworpen en gebouwd door de Italiaanse scheepsbouwer CRN Shipyard. Het interieurontwerp was in handen van Winch Design. Het motorjacht werd uitgerust met een 2 x Caterpillar 3516C-Chd 2000 kW@1600 rpm-motor en heeft daarmee een topsnelheid van 16,5 knopen en een kruissnelheid van 15 knopen. Het schip heeft een diepgang van 3,4 meter en is 13,5 meter breed. Met 8 hutten aan boord biedt het plek aan 16 gasten en 22 bemanningsleden.