Palais Princier: het prinselijk paleis van Monaco

In de wijk Monaco-Ville bevindt zich het prinselijk paleis van Monaco. Dit paleis wordt sinds de 13e eeuw bewoond door het staatshoofd van Monaco en de rest van de Koninklijke familie. Het prinselijk paleis is grotendeels open voor toeristen.

Geschiedenis van het prinselijk paleis

In de 12e eeuw werd op de huidige locatie een Genees fort gevestigd. Sinds de Koninklijke intrede een eeuw later hebben de nodige verbouwingen aan het paleis plaatsgevonden. Doordat de verbouwingen in verschillende eeuwen werden uitgevoerd die ieder een eigen stijl kenden, zijn er verschillende bouwstijlen in het prinselijk paleis terug te vinden. Het paleis heeft bijvoorbeeld typische kenmerken uit het classicisme, maar ook uit de barok. Het originele fort is nog steeds herkenbaar in het huidige paleis.

Geopend voor toeristen

Het prinselijk paleis is gedeeltelijk geopend voor toeristen, je kunt onder andere de troonzaal en de kapel bekijken. De zuidelijke vleugel van het paleis herbergt een museum waarin zaken uit de tijd van Napoleon zijn te bezichtigen. De sok en de zakdoek van Napoleon zijn de pronkstukken van het museum. De wisseling van de wacht rond 12u is een dagelijks terugkerend fenomeen dat door toeristen aanschouwd kan worden. Bij speciale gelegenheden vindt er ook een parade van de paleiswachten, de brandweer en de politie plaats bij het paleis.