Voetbalclub AS Monaco

De bekendste voetbalclub van Monaco, voluit AS Monaco FC, bestaat sinds 1919 en de club heeft sinds 1948 een proflicentie. Ondanks dat Monaco het op één na kleinste land ter wereld is, heeft AS Monaco altijd veel succes gehad. De club speelt mee in de Franse competitie en wist die al zeven keer te winnen. Daarnaast won AS Monaco vijf keer de Franse beker. Ook internationaal doet de club het goed. Diverse keren speelde het team in de Champions League en in de Europa Cup 2 en wist in beide competities een keer de finale te halen. Helaas voor Monaco werden beide finales verloren.

monaco-stadion

Derby Nice tegen AS Monaco

De belangrijkste rivaal van AS Monaco OGC Nice. De clubs hebben hun thuisbasis op slechts twintig kilometer van elkaar en de onderlinge duels worden aangeduid als de Derby de la Côte d’Azur. AS Monaco speelde vele jaren succesvol in de hoogste divisie van het Franse voetbal en haalde successen. Maar in 2005 kwam daar een kentering in. Tijdens een bizar verlopen seizoen degradeerde AS Monaco in 2011 naar de Ligue 2, nadat de club zich in de jaren daarvoor slechts met moeite in de middenmoot staande had weten te houden

Overname van AS Monaco in 2011

AS Monaco begon in 2011 aan zijn eerste seizoen sinds 34 jaar in de tweede divisie van de Franse profcompetitie. De Russische miljardair Dimitri Rybolovlev toonde interesse in een overname van de club. AS Monaco wees dit af, de club was ervan overtuigd dat ze op eigen kracht terug zouden kunnen keren op het hoogste niveau. Dit bleek echter veel te optimistisch. Toen de winterstop van het seizoen 2011-2012 aanbrak stond AS Monaco op grote achterstand laatste in de competitie. De Rus Rybolovlev meldde zich opnieuw met interesse in overname van AS Monaco. Deze keer ging AS Monaco akkoord met overname en de Rus investeerde direct in zijn nieuwe club. Er werden spelers overgenomen van Club Brugge uit België en Austria Wien. Direct verbeterde het spel en AS Monaco eindigde als achtste in de Ligue 2 waarmee verdere degradatie werd afgewend. Maar AS Monaco wilde meer. Terug naar het hoogste niveau van de Franse competitie.

Terug naar de Ligue 1
Promotie naar de Ligue 1 was het doel voor het seizoen 2012-2013. Om dit doel te behalen werden tijdens de zomerperiode meerdere nieuwe spelers aangetrokken waaronder de Argentijn Lucas Ocampos voor het recordbedrag van ruim 11 miljoen euro. Zoveel had nog nooit een Ligue 2 club voor een speler betaald. De opzet slaagde. AS Monaco werd kampioen en promoveerde naar de Ligue 1. AS Monaco ging voortvarend te werk tijdens de transferperiode na afloop van het seizoen en startte de competitie in september 2013 met veel duurbetaalde aanwinsten. De resultaten werden weer beter. Wel ontstond nog een conflict met de Franse voetbalbond. Die wilde dat AS Monaco boekhoudkundig een Franse club zou worden zodat zij geen belastingvoordelen meer hadden vanwege het stelsel in Monaco. Door een schikking van 50 miljoen te betalen bleef AS Monaco officieel en Monegaskische club.