Internationaal Circusfestial van Monte Carlo

Ieder jaar in januari vindt het Internationaal Circusfestial van Monte Carlo in Monaco plaats. Het is een groot en kleurrijk spektakel waarin circusartiesten laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Het circus van Monte Carlo kent een bijzondere geschiedenis. In dit artikel vertellen we je er graag alles over.

Waarom werd het circus van Monte Carlo opgericht?

Het circus van Monte Carlo werd opgericht in 1974 door prins Rainier III van Monaco. De vorst deed dit om circusartiesten te promoten en te erkennen. Aanvankelijk werd het circus in Monte Carlo zelf gehouden, totdat het een vaste locatie kreeg in de wijk Fontvieille.

Artiesten uit de hele wereld

Het circus van Monte Carlo is wereldberoemd. Tijdens dit festival worden dan ook de meest spectaculaire circusacts uit de hele wereld opgevoerd voor een jury van professionals uit het circusvak, specialisten en journalisten. Liefhebbers kunnen een kaartje lopen. Het publiek kijkt altijd ademloos toe. De jury reikt prijzen uit voor de beste circusacts, waaronder de Gouden Clown (Clown d’or), Zilveren Clown (Clown d’Argent) en de Bronzen Clown (Clown de bronze). Alle prijzen zijn beeldjes.

Wie hebben de Clown d’or award gewonnen?

De Clown d’or award is zeer prestigieus. Vroeger werd deze bijzondere prijs onder meer toegekend aan de Spaanse clown Charlie Rivel (1974), de Amerikaanse durfal en trapezekunstenaar Elvin Bale (1976), de Russische clown Oleg Popov (1981), de Italiaanse clown David Larible (1999) en de Amerikaanse jongleur Anthony Gatto (2000). Ook de Franse circusdirecteur Alexis Grüss (1975 en 2001), de Amerikaanse clown Bello Nock (2011), de Russische wankele act de Trushin Troupe (2017), de Hongaarse dierentrainers Merrylu en Jozsef Richter (2018) en Engelse dierentrainer Martin Lacey Jr (2010 en 2019) mochten de Clown d’or in ontvangst nemen.