Internet wordt steeds sneller en sneller, en dat is goed nieuws voor ons. Eerst had je 3G, daarna volgde 4G en inmiddels zijn we al bij 5G aanbeland. Huawei heeft inmiddels 5G ontwikkeld, maar of wij snel hiervan kunnen gaan genieten is nog maar de vraag. Sinds de Verenigde Staten Huawei als een gevaar voor de staatsveiligheid bestempeld heeft, denkt ook Europa wel twee keer na voordat ze zaken doen met dit Chinese telecombedrijf. Echter is er een staat binnen Europa die het wel aandurft: Monaco. Zij beschikken over een eigen 5G netwerk, waardoor dit land over de snelste datasnelheid binnen Europa beschikt.

Hoe kwam dit tot stand?

Huawei is een pionier op het gebied van technologie, dus verwonderlijk is het niet dat zij als eersten 5G ontwikkelden. Door hun ‘ruzie’ met de Verenigde Staten kunnen wij hier echter nog niet van genieten. Monaco was er wel snel bij. Monaco Telecom tekende een overeenkomst met het Chinese telecombedrijf om de gehele dwergstaat te voorzien van 5G. Een woordvoerder van Monaco Telecom liet wel weten dat systemen extra beveiligd worden, zodat de technologie van Huawei niet tegen hen gebruikt kan worden door de Chinese regering (voor spionage en dergelijken). Tevens wees de woordvoerder er op dat Monaco niet het enige land is dat werkt aan een 5G netwerk. De ophef was dus overdreven, aldus de woordvoerder.

Waarom is er controverse rondom Huawei en 5G?

De goede naam van Huawei heeft een deuk opgelopen sinds de Verenigde Staten en Donald Trump Huawei bestempeld hebben als een gevaar voor de staatsveiligheid. Hierdoor is ook de ontwikkeling van een 5G netwerk een politieke kwestie geworden. Vanuit het Witte Huis wordt beargumenteerd dat er te veel veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan een samenwerking met Huawei.

Of dit echt zo is of dat dit te maken heeft met de handelsoorlog met China moet natuurlijk nog altijd blijken. Wel stelden Groot Brittannië en Nieuw-Zeeland ook bewijst te hebben dat Huawei samenwerkt met het Chinese leger en ‘backdoors’ creëert om de Chinese regering toegang te geven voor spionage. Wel gaat volledige uitsluiting van Huawei Europse telecombedrijven veel kosten, volgens een onderzoek van de GSM Association: zo’n 55 miljard euro.