Monaco is een land met een kleine bevolking dat ten zuiden van Frankrijk ligt; het staat ook wel bekend als het Prinsdom Monaco. Afgezien van de grens met Frankrijk, zijn de grenzen van Monaco alleen verbonden met het land. De naam van het land waarnaar Monaco verwijst is de hoofdstad. De stad Monaco ligt in het zuidelijke centrale deel van het land en is de enige stad in het land. Enkele andere grote steden in Monaco zijn Fontveille en Monte Carlo.

Monaco is een badplaats gelegen op een bergketen; het staat ook bekend als een belastingparadijs en de plaats waar de jetset leeft. Er zijn honderden dure jachten en boten aan de kusten, die meestal kiezelstranden gebruiken voor hun dokken. Het gebied is slechts ongeveer 2 vierkante kilometer, of ongeveer 0,4 mijl. Afgezien van een paar duizend cactussen, is er weinig natuur in Monaco. In plaats daarvan herbergt het vorstendom veel luxe appartementsgebouwen en hotels. AS Monaco is de enige voetbalclub van het land en er is een echt F1-stratencircuit in het land.

Map of France.

Ligging van Monaco aan de Middelandse zee

De Middellandse Zee ligt aan de oost- en noordkant van Monaco, een onafhankelijk land aan zee. De officiële naam van het land is het Vorstendom Monaco, maar het wordt vaker gewoon Monaco genoemd. Het beslaat een klein gebied; het is kleiner dan Vaticaanstad en de dichtstbevolkte locatie op aarde. Het terrein van het land heeft veel hoogtevariaties, waardoor het een rotsachtig uiterlijk heeft. Er is maar één gemeente in Monaco – waardoor het land een stadstaat is – en de hoofdstad is Monaco-Ville. Sinds het 700-jarige bewind van de familie Grimaldi is Monaco een constitutionele monarchie. De huidige monarch is Albert II van de familie Grimaldi, die in februari 2016 werd gekozen. Voorafgaand aan deze verkiezing was Serge Telle de premier van het land.

In 1215 stichtte de Republiek Genua een kolonie op de Rots van Monaco. Daar werd dat jaar een fort gebouwd en de familie Grimaldi regeerde er anderhalve eeuw tot 1911. Gedurende die tijd waren ze een van de twee absolute monarchen in het land. In 1911 nam Monaco een grondwet aan nadat het land een revolutie had meegemaakt. In 1918 ondertekende het land een deel van het Verdrag van Versailles dat als patronaat aan Frankrijk werd gegeven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in november 1942 vielen Italiaanse troepen het land binnen en bezetten het als een neutraal land.