Vakantietips

Indien je graag naar Monaco op vakantie wilt gaan, hebben wij enkele tips voor je samengesteld. Hoe zit het bijvoorbeeld met de tijdzone, wettelijke regelingen/ regels, verkeer, stopcontacten en nog veel meer. Waar moet je rekening mee houden, lees je in dit artikel.

Vakantie tips Monaco

Monaco valt binnen dezelfde tijdszone als Nederland en kent ook een zomer- en wintertijd. Je hoeft de tijd dus niet te verzetten wanneer je afreist naar Monaco.

Stekkers en stopcontacten

Elektriciteit werkt op dezelfde manier als in Nederland, je hoeft dus geen speciale stekkers mee te nemen.

Route en verkeer

Net als in Nederland wordt er in Monaco rechts gereden. Het openbaar vervoer wordt verzorgd door CAM, klik hier voor meer informatie over het plannen van een route . Wanneer je met de auto op pad gaat, kun je eenvoudig een route samenstellen met de Google routeplanner.

Bellen en gebeld worden

Om naar Monaco te bellen gebruik je het landnummer 00377 (of +377). Bellen vanuit Monaco naar Nederland doe je door 0031 (of +31) voor het telefoonnummer in te toetsen in plaats van de eerste 0.

Douane

Het is verstandig je te verdiepen in de douaneregels voordat je naar Monaco afreist. De website van IATA geeft je een actueel overzicht van de hoeveelheid geld, alcohol, sigaretten en medicijnen je mee mag nemen zonder dat je deze aan hoeft te geven bij de douane. Op deze website staat ook precies waar jouw bagage aan moet voldoen volgens de actuele wetten en regels. Ook voor het meenemen van huisdieren tijdens je reis, verwijzen we naar de IATA.

Wet- en regelgeving in Monaco

Je wilt tijdens je vakantie niet in de problemen komen, daarom is het verstandig enige kennis te hebben van de wet- en regelgeving in Monaco. De belangrijkste wetten en regels:

  • Alcohol mag je alleen kopen en drinken als je 18 jaar of ouder bent
  • Het maximale alcoholpromillage waarmee je in Monaco deel mag nemen aan het verkeer is 0,5 promille
  • Je mag alleen sigaretten kopen als je 16 jaar of ouder bent (voor het roken zelf is geen minimumleeftijd vastgesteld)
  • In openbare gelegenheden mag niet gerookt worden
  • Er worden geen beperkingen opgelegd aangaande homoseksualiteit

In geval van nood

Is er een noodsituatie? Wanneer je de politie, de brandweer of een ambulance nodig hebt, bel je eenvoudig 112. De contactgegevens van de Nederlandse ambassade en het consulaat, vind je op nederlandwereldwijd.nl en rijksoverheid.nl. In noodsituaties kun je 24 uur per dag het Ministerie van Buitenlandse Zaken contacteren op telefoonnummer +31 247 247 247.